9/11

A 2001. szeptember 11-én történt a modern világ “leghíresebb” terrortámadása, amit az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozata volt az Egyesült Államok ellen.

Azon a reggelen 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele azokat. A New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott; a teljes világ pedig szinte élőben nézhette végig a tömeggyilkosságot.

A CNN közvetítésének szalagcíme ezekben az órákban a következő volt: Amerikát megtámadták!

A harmadik repülőgép alacsony repülés után a Pentagon épületébe repült.

A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták; azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat. A hős utasokról később dokumentumfilm is készült.

A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét, többségük civil volt.

Az Egyesült Államokban a döbbenet csendjét a felháborodás és a bosszú hangjai váltották fel, így a válasz sem maradt el sokáig. Barack Obama meghirdette a terrorizmus elleni háborút, melynek első kézzel fogható jele Afganisztán megszállása volt, ahol a tálib rezsim bújtatta az al-Káida tagokat.

A Pentagonban okozott károkat egyébként egy éven belül kijavították, majd később a helyszínen megépítették a Pentagon Memorial emlékművet is. A World Trade Center helyszínén a romok eltakarítását követően elkezdődtek az újjáépítések.
A One World Trade Center (korábbi tervek szerint Freedom Tower) 2014. november 3-án nyílt meg.

Csaknem tíz év hajtóvadászat után amerikai katonák egy tűzharc során Pakisztánban megölték Oszama bin Ládent, a támadások fő kitervelőjét.