A Bagolyvárat 500 kilós dombormű díszítette

A romantikus külsejű, és a szombathelyiek által közismert Bagolyvárat Zwitkovich Károly hadbiztos építette, még 1851-ben. Az épület terveit és az építési költségekre a pénzt Czvitkovicz Sándor szolgáltatta, aki akkor már az Egyesült Államokban élt, és csinált karriert.

Méretében impozáns, 1200 négyzetméteres és 18 szobája van a műemlékvédelem alatt álló épületnek, aminek a kertje is meglepően jó állapotban maradt fennt.

A Bagolyvárba a világháborúk között a nyilasok költöztek be, majd a szovjet csapatok is rátették a kezüket. A helyi ÁVH is itt tanyázott, állítólag vallatásokat is tartottak az épületben. A különösen szép kastélyban aztán 1961 és 1990 között a Magyar László Úttörőház működött, később pedig a Gyermekek Háza is itt kapott helyet.

fotó: utisugo.hu

De honnan a különös név?

Már az első leírásokban is szerepelt, hogy homlokzatán egy öt mázsás (!), vasból készült bagoly motívum kapott helyet; bár ennek semmi nyoma, állítólag anno leszerelték. De sajnos a korabeli képeken, képeslapokon sem látszódik sehol a madár. Amúgy az 500 kilós dísz még laikusként is inkább mítosz kategória.

A megannyi közösségi rendezvénynek helyet adó épület, és annak csodás parkja ma magánkézben van.