A Marvelen túl

Szombaton tartják Szombathelyen a 3. Képregény Bazárt. Ennek apropójaként beszélgettünk Kóbor Róbert szervezővel.

  • Ez már a 3. Ilyen rendezvény Szombathelyen. Mondanál pár szót magadról? Mivel foglalkozol? Mióta érdekelnek a képregények, illetve honnan jött az ötlet, hogy képregény vásárt szervezz Szombathelyen?

Kóbor Róbert vagyok, képregényrajongó. 😊 “Civilben” abszolút nem képregényekkel foglalkozom, üzleti elemzőként dolgozom. Emellett a kilencedik.hu képregényes portál egyik szerkesztője vagyok és képregényeket is fordítok.
Gyerekkorom óta olvasok képregényeket, amióta csak az eszemet tudom, volt otthon Hahota, Kockás és Korcsmáros-féle Rejtő-adaptációk.

Helyi képregény-rajongókkal sokszor gondoltunk rá, hogy jó lenne legalább évente egy képregényes rendezvény Szombathelyen is. Aztán úgy alakult, hogy ugytudjuk.hu-s Farkas Bazsival összehozott a sors és a úgy döntöttünk, ha senki nem csinál egy ilyet nekünk, akkor majd megcsináljuk magunknak mi 😊

  • Mi fogott meg a képregényekben? Mellyek a kedvenc köteteid?

A képregény egy ezerarcú médium, tele friss ötletekkel. Szinte minden hangulatunkhoz találhatunk megfelelő olvasmányt. A világmegmentős szuperhősködéstől egészen a megrázó, tényfeltáró dokumentarista alkotásokig a legváltozatosabb témákat képesek a képregények formanyelvén elmesélni.

Számos képregény van, amit többször újraolvasok, kifejezetten kedvencem nincsen. Amikor mégis fel kell sorolnom párat, akkor Darwyn Cooke-tól The New Frontier (Az Új Küldetés címmel jelent meg itthon), Katsuhiro Otomo Akirája, vagy Jeff Smith-től a Bone rajta van a listán minden egyes alkalommal.

  • Kedvenc író, rajzoló?

Ebből sincs egy kedvenc, csak egy szörnyen hosszú listát tudnék írni 😊 Inkább egy rövidebb listát írok, amiben friss, kortárs alkotók – írók és rajzolók – ugyanúgy megtalálhatók, mint legendák, akik már nincsenek köztünk: Jack Kirby, Alex Toth, Alex Raymond, Darwyn Cooke, Chris Samnee, Francesco Francavilla, Dave Stevens, Will Eisner, Mike Kaluta, Matteo Scalera, Tony Moore, Richard Corben, Bernie Wrightson, Steve Ditko, Jason Aaron, Al Ewing, John Wagner, Alan Grant…inkább itt álljunk is meg 😊

  • Mekkora az érdeklődés a műfaj iránt a megyében?

A képregény önálló médium, nem műfaj. 😊 Mindkét bazáron háromszáz fő körüli volt a nap végén a látogatók száma.

  • Mekkora a kínálat? Milyen kötetek lesznek kaphatóak? Van célzott korosztály?

A friss hazai megjelenésektől kezdve a régi, gyűjtői darabokon át idegen nyelvű kötetekig mindent meg lehet találni az eladóknál, ráadásul a hazai kiadók közül is többen meg szoktak látogatni minket. Nincsen célzott korosztály, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki találhat magának olvasnivalót.

  • Várható valamilyen különlegesség?

Szebeni Péter 2014-s képregénye, a Testvérek újrakiadása nálunk lesz először megtalálható.

  • Vártok alkotókat is? Lehet majd dedikáltatni?

Nyolc képregényrajzoló lesz idén, akik egy különteremben rajzolnak kérésre és dedikálnak. Az idei vendégeink:

István Lakatos – Az Óraverzum, a Dobozváros , a Lencsilány és az Emma & Tesla könyvek szerzője nem csak fantáziadús és fordulatos mese- és ifjúsági regényeiről, de egyedi képi világú képregényeiről is híres. Legutóbbi kötete, a Kaméleon Komix gondozásában megjelent “Mesék az ágy alól” számos rövidebb képnovelláját tartalmazza, ezt azon melegében a helyszínen tudjátok vele dedikáltatni is.

Awesomniac – azaz Pápai Gábor illusztrátor és grafikus a legfrissebb jótékonysági kiadványával, a Careneval rendezvényre készült Carezine-el és fékevesztett rajzolói kedvvel felvértezve érkezik hozzánk. A bazáros bevételét most is felajánlotta jótékony célokra – szóval nem csak egy rajzot kaphattok tőle a pénzetekért, de még jót is tesztek 🙂

Pádár Ádám képregényíró-rajzoló-ötletgyáros, a 5Panels alkotócsoport örökbuzgó, agár szerető, busómaszkos szíve csücske .Akár egy skiccéből is születhet egy egész albumnyi képregény. A TYA és CSKA antológiák mellett a Busók az egyik legnagyobb és legkedvesebb képregényes projektje. Akik hamarosan visszatérnek…

Szabolcs Ász Tebeli azaz Brazil a rezidens képregényrajzolónk. Eddigi legnagyobb és legismertebb munkája a Kittenberger képregénysorozat. Balja mint a villám, mire meggondolnád magad, hogy mit kértél, az első ötletedet már fel is skicceli. Mire kettőt pislantasz, színes lesz. Egy színpadi showt fel lehetne húzni csak arra, hogy bekiabálásokból rajzokat gyárt le. Jelenleg éppen több munka is iparkodik maga alá temetni, de hősiesen helytáll.

Koska Zoltán szintén a 5Panels alkotócsoport oszlopos tagja, akinek a keze könnyed, karikaturisztikus stílussal ontja az egzisztencialista, önreflektív vagy éppen teli szívvel szórakoztató képregényeket. Legelterjedtem munkája talán az EpicLine magazinban futott Szekerce és Szemerce, de mindenképpen érdemes belenézni a Titkos Társaság sorozatába is.

Vári Tamás idejét – aki mellesleg szintén a 5Panels tagja – jelenleg a Zorro – a képregény megrajzolása emészti fel, már amikor mindkét lábbal a földön van és nem kalandparkot és kötélpályát épít. Az EpicLine magazinban futott Fekete Holló rajzolói feladatát is Tomi vette át anno, eddigi legnagyobb munkája azonban egy remek hangulatú öko-sci-fi, a Theo, ami összegyűjtve az Epic Line kötetes 10. számában jelent meg.

Fekete Dani a leghosszabb hazai megjelenésű szerzői képregény, a Széles Mosoly írója és rajzolója. A 2014-óta futó, átlag 60+ oldalas sorozat a 18. számánál tart már, de készült hozzá spinoff is. Danit felváltva megtalálhatjátok a standjánál, amint a kiadványait árulja, és a “simogatóban” is, ahol rajzol nektek – hogy mindenki arcán széles mosoly legyen a nap végére. Mellesleg az első két számot ingyen elolvashatjátok a honlapján is (szelesmosoly.hu)

Szebeni Péter szintén 5Panels-tag, aki két képregény közt posztapokaliptikus harcossá, roxforti növendékké vagy éppenséggel Marty McFly-á cosplayeli magát, kedve szerint. Vagy félmaratonokon izzasztja meg a flasztert a talpa alatt. Pádival közös képregényük, a “Céltalan” mellett egy kiváló természetfeletti-thriller, a “Testvérek” legújabb, csinosabb köntösbe bújtatott kiadása is ott lesz nála.

  • Milyennek látod a képregény helyzetét Magyarországon?

Pár éve újult erőre kapott a képregénykiadás és azóta egyre több, szebbnél-szebb kiadás van a piacon. Lassan de biztosan egy sokrétű és gazdag kínálat alakul ki itthon is.

  • Melyek a legnépszerűbb műfajok itthon?

A szuperhősökkel nagyon nehéz versenyeztetni bármit is, de ez világviszonylatban így megy. Ezt leszámítva nagyjából zsánerfüggetlen az olvasók érdeklődési köre, a kardos-mágikus fantasytől a természetfeletti történetekig mindenevők vagyunk.

  • Létezik a magyar képregény ? Van saját egyedi stílus, amit a magyar alkotók képviselnek?

Régebben talán lehetett volna ezt így konkrétan kijelenteni, amikor az adaptációs és a Füles-es képregények voltak a legjellemzőbb magyar kiadványok. Azonban ezt hátrahagyva a hazai alkotók is mind egyedi hanggal rendelkeznek, egyedi történetvezetéssel, nincsen egy olyan közös jellemző vagy bevált séma, ami alapján azt tudnánk mondani bármelyikre is, hogy „na, ez a magyar képregény”.

Fogadjátok sok szeretettel frissen elkészült plakátunkat, ami természetesen idén is "házi képregényrajzolónk", Brazil alkotása!

Posted by Szombathelyi Képregény Bazár on Wednesday, September 4, 2019