A szombathelyi KRESZ-park

A közlekedés része mindannyiunk napi rutinjának, mégis azt tapasztaljuk, hogy sokaknak fogalmuk sincs az alapvető közlekedési szabályokról sem. Felgyorsult világunkban a KRESZ oktatásának ugyanolyan alapvetőnek kellene lennie, mint a pénügyek tanításának.

Ugyan az állami oktatásban alig kap hangsúlyt ez a fontos téma, az országban számos helyen létezik kialakított KRESZ-park, ami azt a célt szolgálná, hogy az iskolások (biztonságos, felügyelt körülmények között) “élőben” betekintést nyerhessenek a közlekedési szabályok megfelelő alkalmazásába.

Szombathelyen is létezik ilyen, talán mindenki ismeri a Brenner parkban lévő, 1966-ban kialakított KRESZ-parkot.

Ma is népszerű helyszín, azonban sok éve pusztulásra van ítélve; láthatóan nem fontos a választókerületnek, a városnak. Ugyan volt közlekedési lámpa csere, illetve a táblák sem az eredetiek már, azonban a kialakított utak – bár nehéz ilyent állítani – a város közútjainál is sokkalta rosszabb állapotban vannak.

Pedig rengeteg lehetőséget rejt magában a park:

  • lehetne itt iskolás nyílt napokat, vetélkedőket tartani
  • a rendőrség szintén tarthatna itt közlekedési bemutatót
  • információs, netán interaktív táblákkal bemutatható lenne, mi a teendő az egyes közlekedési szituációkban
  • ideális helyszín lenne az “okos város” koncepció prezentálásához
  • a jövő közlekedési formáinak megismerését szintén támogathatná.

Ehhez képest sajnos egész nyáron “zárva volt”, és az sem látszik, hogy ez a minden szombathelyinek fontos közösségi park miként válhatna ismét vonzó helyszínné a családoknak.

https://www.facebook.com/szombathelyikreszpark/posts/125501618794738