A TBC elleni küzdelem világnapja

A TBC vagy gümőkór elsősorban a Mycobacterium tuberculosis baktérium okozta hosszú lefolyású, fertőző, halálos betegség. Magas ellenállóképessége és különleges kórlefolyása miatt a mai napig nagyon körülményes a gyógyítása, több hónapos antibiotikumkúra szükséges hozzá.

Az antibiotikumok elterjedése előtt pedig gyógyíthatatlan volt. Magyarországon az 50-es évekig olyannyira elterjedt, hogy “morbus hungaricus”-nak, vagyis magyar betegségnek nevezték, az évszázadok során több millió honfitársunkat vesztettük el miatta.

A visszaszorításához nagyban hozzájárult az általános életszínvonal emelkedése, valamint a tüdőszűrés, a BCG oltás és a tejpasztőrözés elterjedése. Míg az 50-es években még évente 40-50 ezer ember érintett, napjainkra az évi esetszám nem éri el az ezret.

A mai fejlett társadalmunkban a nyers ételek fogyasztásának egyre nagyobb a divatja, de ezen a világnapon fontos kihangsúlyozni a pasztőrözés és a hőkezelés szerepét a betegségek visszaszorításában. Az ember és a szarvasmarha között a különböző Mycobacterium fajok a fejőházakban, nyers tej fogyasztásával könnyen átadódhattak. Sokan nem tudják, de a tej pasztőrözési eljárását úgy alakították ki, hogy az a gümókór kórokozóit biztosan elpusztítsa, de a tej minőségét ne rontsa le, mint a forralás. A gümőkóron kívül sok más betegség elkerülhető így (pl. salmonellosis, listeriosis, vírusos agyvelőgyulladás).

Ahogy a gümőkór ellen, úgy más betegségek, így a koronavírus ellen is megvannak azok az elővigyázatossági lépések, amelyekkel legyőzhetjük a járványt. És vannak átfedések is, hiszen a tesztelés és a védőoltás mindkét betegség esetén hatékony ellenszerek, valamint az is, ha kerüljük a tömeget, és csökkentjük a kontaktjaink számát.

Vigyázzunk magunkra!
Vigyázzunk egymásra!

Források:
https://demokrata.hu/magyarorszag/sikeres-a-tbc-visszaszoritasa-hazankban-95776/
https://portal.nebih.gov.hu/-/a-nyers-tej-fogyasztas-kockazatai
https://hu.wikipedia.org/wiki/Morbus_hungaricus