Asztrofotó – Francsics Lászlóval beszélgettünk

Francsics László a Magyar Asztrofotósok Egyesületének alapító tagja és elnöke. Nemrég megnyerte az angliai Greenwichi Királyi Obszervatórium által alapított versenyt, így ő lett 2019-ben az év asztrofotósa. A versenyen a fődíj mellett a Robottávcső kategóriában is első helyet szerzett. Vele beszélgettünk.

A nyertes kép | Francsics László: Árnyékba
  • Mi is az asztrofotózás, illetve, hogy lesz valakiből asztrofotós?

Szeretettel köszöntöm az olvasókat! Az asztrofotózás egy remek hobbi, de sokak számára még ennél is több. Ha nem vagyunk szakcsillagászok, kutatók, de szeretnénk megismerkedni a csillagos éggel, annak jelenségeivel, akkor érdemes amatőrcsillagásznak állnunk és távcsővel az eget fürkésznünk. Ha pedig a távcsőben látottak elkápráztattak és meg szeretnénk őket örökíteni, ekkor kerül a kezünkbe valamilyen képrögzítő eszköz, többnyire fényképezőgép, amivel megörökíthetjük az égbolt jelenségeit. És ez maga az asztrofotózás.

  • Milyen előképzettség, felszerelés szükséges hozzá, ha valaki szeretné kipróbálni? 

Ki-ki a saját szintjén tudja az asztrofotózást művelni. Egy jobb kamerával felszerelt mobiltelefonnal is már megörökíthetőek a csillagok, a Tejút. De vásárolhatunk távcsőidőt az Atacama-sivatagbéli, chílei hatalmas robottávcsövekre is. Mindenesetre nagyon hasznos egy jó lencse, vagy egy tükrös távcső, és egy remek fényképezőgép. 

  • Mi a legnehezebb számodra a csillagok fotózásában? Mik a kihívások?

Az asztrofotózás egy technikai sport, bizony rengeteg műszaki kihívás van. Talán a legnehezebb az, hogy mozgó célpontot, méghozzá a lassan forogni látszó égboltot kell fényképezni. Ez rengeteg nehézséget vet fel. Másik nehezítő tényező a sötétség, egyrészt éjszak az ember nehezebben lát, másrészt rettenetesen kevés fénnyel kell dolgoznia az asztrofotósnak. Nem ritkák a több nap hosszúságú összexpozíciós idejű felvételek.

Nem beszélve az időjárás kiszámíthatatlanságáról. Egy szóval, az asztrofotózás a kihivást kedvelők sportja.

A Robottávcső kategória legjobbnak ítélt képe | Francsics László: Infravörös Szaturnusz
  • Te lettél 2019-ben az év asztrofotósa. Tudatosan készültél a versenyre?

Különösebben nem készültem. Az ember ilyenkor összeválogatja az elmúlt év legeredményesebbnek ítélt felvételeit, és benevezi őket. Én 5 képpel neveztem, melyeket tudatosan válogattam össze. Ebből 4 került be a versenyre, kettő pedig díjat is kapott.

  • A fotó amivel megnyerted, már a versenyre készült?

Ha nem is a versenyre készült, de mindenesetre előtte nem publikáltam. A versenyen szeretik a nem publikus fotókat, legalábbis azokat, amelyeket az ember máshova nem küld be.

  • Alapító tagja ès elnöke vagy a Magyar Asztrofotósok Egyesületének. Tudnál mondani pár szót az egyesületről?

Igen, számomra kiemelten fontos a hazai asztrofotózás alakulása. A magyar asztrofotózásról azt kell tudni, hogy nagyon magas színvonalú, a világ élvonalába tartozik, felkarolása, megszervezése pedig kiemelt fontosságú a számunkra. Érdemes megemlíteni, hogy minden évben megszervezzük a Csillag-Képek Országos Asztrofotó Kiállítást a természettudományi Múzeummal együttműködve, ahol az elmúlt időszak legszebb magyar asztrofotóit tekinthetik meg a látogatók. Az idei kiállítás megnyitója pedig hamarosan elérkezik, október 5-én szombaton mindenkit szeretettel várunk a megnyitóra.

  • Mit tanácsolsz azoknak, akik most szeretnék elkezdeni az asztrofotózást?

Főként ismerkedjenek a csillagos éggel és a fotográfiával is egyszerre. Az a tapasztalatunk, hogy elsőre érdemes egy használt felszerelést vásárolni, kitapasztalni, hogy miről is szól ez a hobbi, majd azt később fejleszteni, akár teljesen lecserélni is lehet. Ha pedig valakit a halvány csillagködök, galaxisok érdekelnek, érdemes felkeresnie hazánk sötét egü észlelőhelyeit, onnan egészen más élmény az ismerkedés a csillagos éggel.

Az időjárás pedig mindig nehézségeket okoz, de nem szabad csüggedni, ha az ember kitartó, gyönyörű felvételeket lehet készíteni.

Nagy megtiszteltetés és számomra nagy eredmény, hogy a tegnapi greenwichi Insight Astronomy Photographer of the Year,…

Posted by László Francsics on Friday, September 13, 2019