Forr a levegő Oladon az esővízelvezetés miatt – Szakértőt kérdeztünk, mi a gond a beruházással

A hétfői lakossági fórumon robbant a bomba az Oladon végrehajtott építkezés kapcsán – ugyanis nagyon úgy fest a dolog, hogy a lakókkal semmilyen szintű diskurzus nem volt a munkálatokat megelőzően; most is csak a kampányidőszak kényszerítette ezt ki.

https://www.facebook.com/gomboczzoltan.szombathely/videos/535325400558156/
Gömböcz Zoltán, az Éljen Szombathely! Egyesület képviselő-jelöltjének felvételei

A Piszkavas megkeresett egy szakértőt, aki név nélkül szívesen leírta nekünk, mik a szakmai hibák az építkezéssel:

A munkaterület már ránézésre is rendezetlen, valamint számos munkavédelmi hiányosság is van, ami amatőr kivitelezésre vall. Például nincs elkorlátolva az árok, vagy akár táblákkal jelezve a balesetveszély. Továbbá nincs kijelölve gyalogosok számára, merre menjenek. Egy esetleges munkavédelmi ellenőrzésnél ezek eléggé fajsúlyos dolgok!
Számomra egyébként úgy tűnik, hogy a fő probléma a műszaki tartalom csökkentésében rejlik. A legnagyobb baj, hogy egy ilyen felújítást úgy kellene kivitelezni, hogy az utca faltól falig megújul, és így csak egyszer kell fel- majd levonulni a munkásoknak, eszközöknek. Emiatt szakmailag inkább egy utcát kéne normálisan megcsinálni, ahelyett, hogy 2-3-ba is belevágnak alacsony műszaki tatalommal.
Persze ez a város, mint megrendelő döntése, de eléggé szakmaiatlan.
Például miért csak az árok fenék lesz burkolva? A felvételek alapján a rézsű valóban nagyon meredeknek néz ki, és úgy tűnik, nincs is több hely neki. Pedig minél meredekebb az árok oldala, annál jobban kell burkolni.
A híressé vált híd előfejekről: ha a terveken, illetve a műszaki előírásban előre gyártott elemek vannak meghatározva, és nem lehet monolit, akkor sajnos valóban csak ezek az elemek léteznek, nincs más méretben – azaz ugyanúgy utólagosan kell majd azokat egyenként levagdosni, ahogy tették azt most a Rumi úton is.
Aztán sokszor megemlítik a kapubejárókat: a lakossági fórumon az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy akinek van építési engedélye, annak maradhat. De gyakorlatilag sokaknak ez egyszerűen nincs meg. Ezeket az utcákat eddig is kezelte valaki (gondolom a város), évek óta nem zavart senkit az “illegális bejáró”, és őszintén nem értem, akkor most hirtelen miért is lett probléma. Ha senkit nem sért, nem balesetveszélyes, akkor ún. fennmaradási engedély adható lenne rájuk.
Én úgy gondolom, hogy mindennek költségvetési okai vannak, valószínűleg drasztikusan csökkentve lett a műszaki tartalom, mert ez így elég gagyi.

Úgy tudjuk, bár a kivitelezés ezen szakaszában már kevés hozadéka van, a körzet jelenlegi képviselője hozzájárul, hogy a kivitelező szakemberei körbejárják a lakókat, és elkezdenek egyeztetni a továbbiakról.

https://www.facebook.com/gomboczzoltan.szombathely/posts/1137795903081046