Kamu a téligumi?

“Sokba kerül arra az igazán hideg pár hétre”, “amerikában sem cserélgetik”, “itt úgysincs már sok hó”.
Ilyen, és ehhez hasonló megjegyzéseket, legendákat járunk körbe, hogy ledöntsük a téli gumicserével kapcsolatos, sokszor veszélyes tévhiteket!

Hiába van sokszor még november végén is 15 fok, vagy ebédelünk Karácsony napján is pulóverben a teraszon, a saját autózási szokásainkat igenis át kell gondolnunk a téli időszámítás beköszöntével. Nem mellesleg még mindig nem kopott ki jó néhány tévhit sem a fejekből, melyek gyökerei még a szocializmusba is visszanyúlnak olykor.

“A téli gumikra valójában csak a jeges, havas utakon van szükség!”

A gumigyártók kivétel nélkül azt mondják, ha 7 fok alá csökken a nappali hőmérséklet, cseréljük le a nyári gumiabroncsokat nem csak saját magunk, hanem környezetünk biztonsága érdekében.

Azaz a téligumi nem a hó miatt kell, hanem a hideg beköszöntével szükséges!

A legtöbben csak az első nagyobb ónos esőt vagy havat követően eszmélnek rá, hogy eljött az ideje a gumik cseréjének, és ilyenkor jellemzőek is a kígyózó sorok a gumijavító műhelyek előtt. Pedig ha a merevvé fagyott nyári kerekekkel balesetezünk, hiába van Casco az autón, a biztosító nem finanszírozza majd a felmerülő költségeket!

A gyártók szerint legalább havonta egyszer ajánlott az abroncsok barázdáltságának gyors vizsgálata is, azonban ezt szinte senki sem végzi el. Pedig a kopott gumik nem képesek biztosítani a megfelelő tapadást a nedves, csúszós utakon – akkor sem, ha éppen nincsenek még “kukásra” öregedve. A hivatalos minta mélység 1,6 mm.

“Nem fogok kétféle gumiabroncsot megvenni és pakolgatni!”

Egyre többen igyekeznek úgy csökkenteni a költségeken, hogy nyáron is téli gumival járnak. Pedig így a téli gumi sokkal gyorsabban kopik el a nyári útviszonyok mellett, és alacsonyabb lesz a várható élettartama is, ami újabb kiadásokhoz vezet majd. A téli gumi a nyári hőségben pedig szintén csúszik.

És ne mondjuk azt, hogy “de én majd lassan megyek”.

Gondoljunk bele, hogy akár már egy kis koccanással járó kár javítási költségei is meghaladhatják azt az összeget, amennyibe négy téli vagy nyári gumi kerül.

Az éppen nem használt gumikat egyébként napfénytől védett, száraz, hűvös helyen kell tárolni. Ha nincs megfelelő helyünk, érdemes a gumiszervizzel is egyeztetnünk a lehetőségekről, mert a legtöbb helyen némi extra költség fejében vállalják az abroncsok szakszerű tárolását is.

“Nem fontos az összes gumit cserélni!”

A tévhitekkel ellentétben a valóság az, hogy nemcsak a négy kerék cseréjére kell figyelnünk (és nem csak a hajtott kerekekre), hanem arra is, hogy mind a négy abroncs azonos márkájú és típusú legyen. Ezzel biztosíthatjuk a gumik egyenlő, kiegyensúlyozott tapadását és a jó fékhatást.

A téli abroncs egyébként nemcsak anyagában, mintázatában is nagyban eltér a nyári gumiktól. Míg előbbit arra optimalizálták, hogy könnyedén kiszorítsa a latyakot, vizet, hókását, és ezzel együtt alacsony hőmérséklet mellett is rugalmas maradjon, addig utóbbi a forró aszfalton állja meg jobban a helyét.

“Ha lassan és óvatosan vezetünk, felesleges gumicserére költeni!”

Ezt az elképzelést leggyakrabban azoktól hallhatjuk, akiknek az autóhasználata a városi utakra korlátozódik, vagy ritkán használják autójukat. Hiába vagyunk nagyon óvatosak, a nyári gumikkal bármilyen fékút akár másfélszeresére is megnőhet! A hideg időben ráadásul csökken a kerekek nyomása is, így nemcsak a gumik tapadása romlik, de az autó fogyasztása is növekszik.

Egyébként 1 szett nyári gumit 5-6 év folyamatos használattal simán elkoptatunk, a téli és nyári gumikat megfelelően cserélgetve viszont a két szett várhatóan megfelelő lesz 7-8 évig is.

“Amerikában sincs téligumi!”

Ez mondjuk pont igaz, az USA államok többsége a több évszakos (négyévszakos) szettekre van ráállva az ottani időjárási viszontagságok és az úttakarítási szokások, gyakoriságok miatt. Egyébként a modern négyévszakos abroncsok valóban elég jól kitágítják a határokat.