Ma autómentes napot tartunk!

Már az ’90-es években több nyugat-európai országban olyan mozgalmak jöttek létre, amelyek a motorizált közlekedés hátrányaira hívták fel a figyelmet. A legelső, szervezett eseményre 1998-ban került sor, amikor egész Franciaországban megtartották az “Autó nélkül a városban!” nevű rendezvényt, amelyhez 1999-ben 40 olasz város is csatlakozott. 2000-ben aztán az Európai Unió 13 tagországa közös nyilatkozatban ismerte el a rendezvényt, amelyet 2001-ben a tagjelölt Magyarország is aláírt. Így egy évvel később már több, mint 1000 európai városra kiterjedő esemény legkevesebb 100 millió lakost érintett.

Az európai autómentes nap a társadalom környezettudatosságát szeretné erősíteni, azaz hogy nem kell mindenhová feltétlenül autóval eljutni.

A legfőbb üzenet, hogy a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városkép mára már jelentős problémákat okoz; amit a megszokott (és elkényelmesedett) közlekedési szokásaink helyett csak egy fenntarthatóbb, környezet- és emberbarát városi közlekedéssel lehet orvosolni. Egyszerűen muszáj a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztése, különben bűzlő szmogban fogjuk leélni városi életünket.

Az autómentes nap egyik hosszú távú célkitűzése, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható, alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Emiatt több városban például az autónk forgalmi engedélyének felmutatásával ingyenesen igénybe vehető a tömegközlekedés!

Persze, a valódi megoldáshoz nem csak ezen az egy napon, hanem az év maradék időszakában is el kellene gondolkodnunk azon: ahová éppen indulunk, oda feltétlenül csak kocsival tudunk-e eljutni?