Órásház

Szombathely egyik legemblematikusabb épületét, az Órásházat Rónai Károly tervezte, és 1990-ben készült el. Akkoriban egyébként is nagy tempóban építették a környéket, rengeteg panel emelkedhetett így ki a földből.

De miért is építették ezt a toronyházat?

Eredetileg csak a bevásárlóközpont volt tervben, de az akkori tervezők úgy gondolták, valahogy mégiscsak szimbolizálni kell, hogy ez a városrész közepe. Így hát megálmodtak egy nagy, magas épületet a viszonylag lapos Domus mellé. A tízemeletes ház névadója, és legfeltűnőbb mivolta az oldalán lévő négy óra, ezeket annak idején Iglódi Sándor órásmester szerelte be a házba. Az épüléskor állítólag ez volt az egyik legkorszerűbb szerkezet!

Sajnos rengetegszer volt probléma az órák járásával, napjainkra pedig az alkatrészek beszerzése is nagyjából lehetetlenné vált. Az óra készítője már többször is megjavíttatta az órákat a saját költségén – mivel sem a házért korábban felelős OTP, sem pedig a lakók nem akarták kifizetni a munkát –, de mára már csak a Rohonci útra néző óralap mutatja a pontos időt. Pedig tervben volt, hogy az órák számlapjai még korszerű megvilágítást is kapjanak!

Maga az épületegyüttes egyébként nemsokára új funkciókat is kap, ugyanis a körzet képviselőjének, Dr. László Győzőnek sikerült a városi közgyűlésen átvinnie, hogy az üzletházban kormányablak, illetve mindenféle önkormányzati cégek – úgy, mint Vasivíz, Távhő stb. – ügyfélszolgálatai is helyet kapjanak.