Sötét város

Látja? Nem látja? Pedig az ott egy lámpaoszlop!

Korábban mi is készítettünk videót arról, hogy a gyanús körülmények között elnyert közvilágítás-fejlesztés az előzetesen várható hanyagsággal teljesült. Akkor mi magunk is megtapasztaltuk, hogy a hagyományos világítótestek LED-esre cserélése önmagában butaság volt, és a végeredmény egy sokkal sötétebb utca lett.

Most egy újabb “érdekességre” bukkantunk, a Csónakázó-tó szélén, a Rigóvölgyi úton.

Itt a lámpaoszlopot szépen körbenőtte a fa. Ez korábban, a hagyományos világítótestnél még kevesebb gondot okozott, mivel annak fénye szépen szétterült az oszlop körül. Azonban a LED-es fényforrások már irányítottak, kizárólag az oszlop mellett, illetve közvetlenül alatta adnak fényt. Emiatt pedig elég néhány belógó ág is, és máris sötétség az eredmény. Ennek példáját láthatja az, aki napnyugta után a környéken jár.

Ha jól megnézi, kicsit látszik az oszlop szürke színe

Mi lenne a megoldás?

Természetesen mi sem kívánjuk, hogy egy egészséges fát kivágjanak. De laikusként is számos megoldást látnánk a világítási probléma megoldására.

A rejtett fényforrás

Például lehetne alacsonyabb a villanyoszlop, vagy lóghatna az úttest fölé egy tartókar, kitolva a fényforrást közép irányba. Az 1400 millió forintos felújítási projektből talán juthatna is erre.