Vasi vizek

Ma van a víz világnapja. Ezen alkalomból nézzük meg, milyen adottságokkal rendelkezünk az éltető H2O tekintetében.

Vas megye az ország csapadékosabb megyéi közé tartozik és mérsékelten nedvesnek mondható, ám az éghajlatváltozás következtében egyre kevesebb a csapadék. Az eloszlás cseppet ( cseppet… érted 😀 ) sem mondható egyenletesnek. Nyugatról keletre haladva egyre kevesebb az átlagos csapadékmennyiség. Esernyőért legtöbbször a Kőszeghegyalján élőknek kell nyúlni, ahol a hegy öntözésre kényszeríti a felhőket. Legritkábban Szombathely háztetőit és térköveit mossa az eső, hisz méreteiből adódóan a nagyváros mikroklímája már befolyásolja az időjárást.

Természetes állóvízért sokunk a Balatonig megy nyaranta, mert a megye nem bővelkedik nagy tavakban és ezeknek a többsége mesterséges. Néhányat azért mindenképp érdemes megemlíteni és meglátogatni is. Ilyen az Őrség két gyöngyszeme, a Vadása-tó és a Bajánsenyei-tó, a strandolni vágyóknak a Gersekaráti-tó, vagy a vadregényes, erdőben megbúvó Szajki-tavak, ahol a part mentén haladnak el az országos Kéktúra útvonalának vándorai… Kedvelt kirándulóhelyek lettek a közelmúltban elkészült árvízvédelmi tározók is. A Kőszegfalva melletti Abért-tó partján már terebélyesednek a fák. A vadiúj dozmati víztározó pedig az őszi áradásokkal lett forgalmas látványosság, amikor sok-sok hektárnyi területet öntött el a víz az amúgy száraz mederben.

Folyóvízben már jobban bővelkedünk, hisz az ország hét folyamának egyike, a Rába, tiszteletet parancsolóan szeli ketté a vasi tájat. Külön érdekesség, hogy a Rábát tartják félhivatalosan Magyarország utolsó, valóban vadvízi folyójának, amiért a Körmend feletti szakasz kedvelt célpontja a haladó evezősöknek. Folyóink szabályozásával, csatornák ásásával már a rómaiak elkezdték alakítani Vas megye vizeit. Nyugatról a Pinka ölel minket, keletről a Marcal s középütt a Perint és a Gyöngyös “szigetén” áll Szombathely belvárosa, s ahogy mi emberek alakítottuk a természet arcát évezredek óta, most oly csodás, hogy a megyeszékhelyünk szívében a kihalás után visszatelepített hódok formálják gátakkal a Perint folyó medrét.

A víz érték!

Nincs olyan szombathelyi lakó, aki még ne büszkélkedett volna azzal fővárosi ismerőseinek, hogy nálunk már-már ásványvíz folyik a csapból. Itt élő emberek ezreinek ad megélhetést, hogy Büktől Sárvárig, gyógyító termálvízben gazdag a vidék. A klímaváltozás minket sem fog elkerülni és Vas megye az egyik leggyorsabban száradó része az országnak. Óvnunk kell a vizeinket a Kőszegi-hegység kristálytiszta forrásaitól a hömpölygő Rábáig és a gondozott Csónakázó-tótól az erdei lápokig, hogy még sokáig legyenek a vizeink a kikapcsolódásunk, pihenésünk, a sportolásunk és szórakozásunk kedvenc helyszínei.