Velencét az ős-szombathelyiek alapították?

A város alapítóiről nem sokat tudni. Az egyik verzió szerint Kisázsiából érkeztek, s a hódító görögök elől menekültek Trója eleste után. Ez mondjuk nem túl valószínű, mert a trójai háború több, mint 1500 évvel a város feltehető alapítása előtt zajlott.

A másik verzió számunkra amúgy is sokkal kedvesebb: A legendáról a szombathelyi származású régészprofesszor, Tóth Endre „A velenceiek sabariai eredete” című , negyven oldalas tanulmányban is megírta:

“Amikor a hunok a Kárpát-medencébe érkeztek, Pannoniát Macrinus tetrarcha kormányozta. Ez a Macrinus sabariai születésű és longobard származású volt. A veronai Ditricus segítségével vette fel a harcot a hunokkal. Cezunmaurnál azonban Macrinus és Ditricus csatát vesztettek. Később aztán Sabariáról város sikeres hun ostroma után az itt élők a tengerparti szigetekre menekültek, és megalapították Velencét.”

Azaz eszerint az elmélet szerint a mai Velencét a korábban Saváriában lakó, és a hunok elől menekülni kényszerűlő rómaiak alakították.

fotó: budavartours.hu

Persze a régi, főleg latin krónikákban elmerülni nem egyszerű feladat, de az bizonyos, hogy a Római Birodalom utolsó időszakában, a népvándorlások zűrzavaros korában mind Savariából, mind Pannónia más vidékeiről is emberek százai, akár ezrei menekültek Észak-Itália irányába.

Hiszen egyszerűen arra mentek, amerre a Borostyánkő út vezetett.